Categorii
Online

Din online #2 – HTML5.1, CSS Round Module, APIs and Updates

Share

In mai putin de doua saptamani lista cu noutati s-a lungit si astfel s-a nascut Din online #2. Avem cateva update-uri interesante, dar focusul principal a fost pe noua versiune de HTML5.1 si ceva noutati din zona API-urilor.

01. W3c CSS Working Drafts

Am descoperit in arhiva working draft a W3c cateva proprietati CSS la care se lucreaza in momentul de fata.

Display modules

O sa avem o noua proprietate box-suppress, care poate fi folosita pentru a creea functia de toggle, proprietatea inlocuieste display: block; avand valorile show | discard | hide . Valoarea discard fiind folosita pentru a scoate respectivul box din layout-ul generat de CSS. ( aceasta propozitie merita un articol doar pentru ea, to be continued… )

Page floats

Avem schimbari mari la nivelul 3 de page floats, printre schimbari se afla proprietati noi si valori noi la proprietatile vechi.

Proprietatile noi din extensia page floats:

 • float-reference cu valorile inline | column | region | page – Specifica float anchor-ul elementului
 • float-defer cu valorile <integer> | last | none – Permite schimbarea float anchor-ului initial, inainte de aplicarea float-ului cu proprietatea float
 • float-offset cu valorile <length> | <percentage>  – Proprietatea impinge elementul in directia opusa setata in proprietatea float

Proprietatea float primeste noi valori block-start | block-end | inline-start | inline-end | snap-block | snap-inline .

Proprietatea clear primeste noi valori inline-start | inline-end | block-start | block-end | top | bottom .

Update-ul este prea mare pentru a fi explicat pe fuga, o sa revin cu un mega articol legat de page floats.

CSS Round Display Level 1

Odata cu noile device-uri smart watch a venit si cererea pentru accesarea website-urilor de pe device, se poate face un website compatibil cu ceasurile inteligente, dar suntem destul de limitati. W3c incearca sa remedieze asta prin noua extensie CSS „Round Display”.

Selectarea stilului se va face folosind @media si noua regula device-radius,  regula accepta urmatoarele valori <length> | <percentage>. Odata cu noua regula avem si cateva schimbari:

 • Proprietatea shape-inside primeste valoarea display care permite pastrarea si alinierea continului in interiorul shape-ului pentru toate tipurile de elemente
 • Proprietate noua border-boundary cu urmatoarele valori none | parent | display – permite aplicarea bordurii pe elementele din interiorul shape-ului.
 • Proprietatea position primeste valoarea polar care permite pozitionarea unui element in interiorul cercului. Clasicul position: absolute; se foloseste de coltul stanga-sus pentru pozitionarea elementului, position: polar; se va folosi de centrul elementului.
 • Odata cu valoarea polar avem si doua proprietati noi care ajuta la pozitionarea elementelor:
  • polar-angle cu valoarea <angle> – Permite specificarea unghiului pe axa Y
  • polar-distance cu valoarea <length> | <percentage> – Permite specificarea distantei din centrul elementului pana in marginea elementului in care este pozitionat

02. HTML5.1 a aparut in Working Draft

Toata lumea vorbea pe internet despre HTML6, dar problema este ca acesta nu va aparea, in schimb HTML5.1 este urmatoarea versiune de HTML si este deja in Working Draft. HTML5.1 vine cu schimbari in HTML5 Canvas, cateva tag-uri noi si noi tipuri de atribute. Mi-au atras atentia atributul contextmenu care toate fi folosit impreuna cu tag-ul menu pentru a creea meniu contextul intr-un div si designur atributul srcset care va fi standardizat in HTML5.1, el permite livrarea imaginilor in functie de anumite reguli @media.

Asteptam lansarea HTML5.1 in 2016, nu se cunoaste o data exacta sau un semestru, dar o sa urmaresc cu atentie W3c si o sa revin cu informatii imediat ce aflu ceva.

03. PhpStorm 10 a fost lansat

PhpStorm este unul dintre cele mai folosite si apreciate IDEs. Versiunea 10 vine cu noi compatibilitati, integrari si noi functii. Editorul ofera compatibilitatea cu PHP 7 si posibilitate de a verifica probleme de compatibilitate legate de PHP7.

In versiunea 10 gasim suport si pentru PHPUnit 5, Docker, Flow, Angular 2 si TSLint. Pe langa noile implementari s-au facut imbunatatiri la functiile de code completion si In-place rename refactoring.

PhpStorm 10 poate fi achizitionat pentru € 89,00 pe luna.

04. Unsplash API

Unul dintre cele mai populare website-uri cu poze stock gratuite a lansat luna aceasta un API foarte simplu de folosit. Poti alege sa primesti o imagine random, o imagine random dintr-o categorie, imagini de la un specific user, imagini bazate pe un keyword sau imaginea zilei/saptamanii. Este un tool foarte folositor pentru un front-end developer. https://source.unsplash.com

05. Dropbox API v2.0

La inceputul lunii Dropbox a lansat in productie versiunea 2.0 a API-ului. In noua versiune API-ul a fost simplificat, acum majoritatea endpoint-urilor folosesc HTTP POST. Coduri de eroare HTTP, documentatia si codul API-ului au avut schimbari majore. O schimbarea majora este eliminarea metodei de autentificare OAuth 1.0. Per total noul release vrea sa ofere programatorilor un API mai usor de folosit.

06. GitHub lanseaza curs oficial de Git si Github

GitHub.com lanseaza un curs dedicat persoanelor care vor sa invete sa lucreze cu Git si sa colaboreze folosind platforma GitHub. Cursul se desfasoara in trei modalitati, virtual ( live, disponibil pentru o perioada scurta de timp din ce observ ), On Demand ( cursuri video, teste si trainer ) sau in person.

Pretul pentru cursul live este de $160 iar pentru On Demand $80.

07. Basecamp 3 s-a lansat!

Versiunea 3 a platformei Basecamp a fost lansata luna aceasta, poate fi incercata gratuit.

Doar cateva features mi-au atras atentia, de exemplu Work Can Wait, Share With Anyone si Automatic Check-ins, restul sunt doar features necesare unui tool de management. 37signals este o companie care m-a inspirat si pe care o urmaresc foarte des. Nu inteleg de ce 37signals nu au gandit aceste features mult mai repede, sunt putin dezamagit…

08. Adobe lucreaza la Project Comet

Project Comet este un nou tool la care compania Adobe lucreaza in ultima vreme. Cu noul tool putem realiza design, wireframeing si prototyping. Se integreaza excelent cu Photoshop, Illustrator si evident cu Creative Cloud.

Urmeaza sa se lanseze in 2016 si chiar daca nu mai face parte din aria mea activitate, abea astept sa ma joc cu el.

09. Buyable Pins de la Pinterest pentru Android

Pinterest a lansat vara trecuta un feature numit „Buyable Pins” disponibil numai pe iPhone si iPad. El ofera posibilitatea utilizatorilor sa vanda un produs, prezentat in imaginea din „pin” desigur.  Luna aceasta functionalitatea este disponibila si pentru Android.

Din pacate functionalitatea este disponibila numai pentru utilizatorii din U.S. Deisgur ca asteptam functia cu drag si in Romania/EU.

10. eMAG Redesign 2015

Acum cateva zile am fost placut surpins ca eMAG mi-a confirmat teoriile aplicate la Dacato.ro printr-un nou design oferit website-ului lor. Am observat ca focusul lor a fost pe functia de search, ceea ce este foarte bine pentru cele 500.000 de produse. A fost introdus si un mic sticky header care isi face treaba bine.

Am observat ca au inceput sa puna accentul si pe cross-sales cu introducerea butonului „Se potriveste alaturi de produsele de mai jos” pe pagina de produs. Faptul ca ramane mereu cursorul de tip pointer si lipsa unui hover distinct pe buton ma face sa cred ca butonul este o poza si daca fac click se fa deschide galeria de poze. Tot aici am observat ca exista butonul chiar daca nu exista produse in cross-sales.

Ma intereseaza mai mult cine se afla in spatele redesignului din acest an. Stim ca de branding a fost responsabila agentia Brandient, agentie de altfel responsabila si de rebrandingul lantului de magazine de bricolaj Dedeman.

11. Activision Blizzard cumpara King Digital Entertainment

Gigantul Activision Blizzard Inc., compania din spatele jocului World of Warcraft a anuntat pe data de 3 Noiembrie 2015 ca a cumparat King Digital Plc., compania din spatele jocului Candy Crash,  pentru $5.9 mil. Consider ca tranzactia a fost un succes, King s-a chinuit sa supravietuiasca in ultimul timp, in aceeasi situatie se afla si Rovio, compania din spatele francizei Angry Birds. Activision are resursele si puterea necesara sa aduca produsele King pe linia de plutire, poate fi acest aceasta crestere un lucru de ingrijorare pentru Rovio? Vedem cat de mult ii salveaza filmul Angry Birds care se lanseaza in 2016.

12. Conferinta The Next Web are loc pe 19 noiembrie 2015 la New York

TNW Conference USA este una dintre cele mai mari conferinte de tech din lume. A 3-a editie a conferintei aduce pe scena cateva nume care mi-au atras atentia: Mike WeissmanJason Fried si Zach Sims. Sper sa fie difuzata live!

13. Need For Speed s-a lansat! Dar..

Noul joc din seria NFS a fost lansat pe data de 5 Noiembrie in Romania dar numai pentru PlayStation 4 si Xbox One. Versiunea pentru PC urmeaza sa fie lansata in primavara lui 2016, acesta este motivul pentru care nu sunt de acord cu pirateria.

14. In cazul in care nu mai ai idee ce sa mananci..

Pe langa lipsa de inspiratie in deale gurii, mai apare si o stare de plictiseala combinata cu o oboseala cumplita si rezulta un apel telefonic la o pizzerie din apropriere. Poti schimba asta urmand cateva retete simple, creative si noi. Recomand pagina de Facebook Tasty si canalul Youtube Food, People, Places . Enjoy!


Am ezitat sa vorbesc detaliat despre schimbarile CSS la care lucreaza W3c, promit ca o sa revin cu articole separate legate de acest subiect.

Pe baza feedback-ului primit la prima editie, am decis sa grupez punctele pe subiecte de interes. Am adaugat un tag special acestei serii de articole, se poate urmarii seria pe #dinonline .

Pana data viitoare, cheers!

Share

Un răspuns la “Din online #2 – HTML5.1, CSS Round Module, APIs and Updates”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *