Categorii
Freelancing

Review carte: Remote – Biroul este optional

Share

Remote, este o carte scrisa de David Heinemeier Hansson si Jason Fried oferita in Romania de catre editura Publica prin programul co-lectia de antreprenoriat. In review o sa va povestesc putin despre autori, scopul cartii si cateva idei scoase din ea.

Autori

Cartea are in spate o companie cu o experienta in domeniul remote working foarte mare, cei doi antreprenori sunt co-fondatori ai platformei Basecamp, platforma care se afla pe piata de mai bine de zece ani.

David Heinemeier Hansson sau DHH este creatorul framework-ul Ruby on Rails, care initial a fost framework-ul de baza al platformei Basecamp, dar pe parcurs DHH a vazut un potential in el si a inceput dezvoltarea lui separata, astfel acum programatorii din toata lumea si chiar companii mari precum Shopify, Github sau Twitter beneficiaza de el.

Scop

Eu fiind in toate posturile, adica angajator, angajat si freelancer, dupa ce am citit cartea am realizat ca scopul ei este de a aduce toti oamenii din aceste pozitii pe aceeasi pagina. Este important ca fiecare sa cunoasca beneficiile dar in special dezavantajele unui job la distanta.

Carte

Este o carte usor de digerat si foarte usor de citit. Cartea este impartita in capitole scurte si la subiect. Este ca si cum ai citii un blog despre remote working si un capitol este o postare. Am fost placut impresionat de sentimentul oferit de catre imaginile de la inceputul fiecarui capitol. Desigur la sfarsitul cartii se afla o sectiune idei si note, cum de altfel orice carte despre antreprenoriat sau tehnica ar trebuii sa aiba.

Cartea vorbeste despre problemele normale, naturale si desigur cele reale dintr-o afacere care functioneaza remote. Se vorbeste foarte mult despre rezolvarea problemelor de sincronizare si colaborare, despre cum sa mentii spiritul de echipa sau cultura companiei. Pe langa probleme sunt implicate si diverse sentimente emotionale, de exemplu cati dintre voi care sunteti antreprenori si ati angajat remote, nu v-ati gandit daca angajatul trage chiulul sau nu?

Un lucru care mi-a placut la aceasta carte este ca relateaza intamplari care se pot intampla numai unor anumite persoane, de exemplu tranzitia de la birou la remote, este o tranzitie importanta dar extrem de dificila si nu i se intampla oricui.

Nota mea pentru aceasta carte este de 8/10, ar fi mers un 9/10 daca nu stiam deja mai bine de jumtate din ideile din carte si 10/10 va primii o carte foarte foarte buna.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *