Categorii
Antreprenoriat si Marketing Robisme

Hârțogarii se plâng degeaba de hârțoage

Share

Eram la gișeul numarul 3 de la ANAF Brașov plătind o taxă de ~15 lei pentru cazierul judiciar, la ghișeul de lânga mine era un domn care îmi părea cunoscut după voce. Avea undeva pe la 50 de ani și venise să plătească și el ceva amenzi. La ghișeu a descoperit că are nevoie de foto-copia actului de identitate și nu știu ce alt document în baza căruia se făcea plata. Evident că avea la el toate aceste acte, chiar a și întrebat dacă este nevoie de un dosar cu sină, deoarece avea câteva dosare la el, doar ce le primise cadou de la nașăsu’. Evident că imediat ce s-a îndepartat de ghișeu a devenit foarte frustat că avea nevoie de toate aceste documente pentru a plătii o amendă.

Coincidența a fost că am urcat amândoi la etaj, iar în timp ce urcam pe scări omul boscorodea sistemul și printre chestiile spuse de el mi-am auzit numele. Inițial nu mi-a venit să cred așa că am așteptat să aud și continuarea. El era defapt unul dintre furnizorii cu care trebuia să discut vânzarea de anumite produse pe magazinul Dacato. El era omul cu care m-am contrazis mai bine de două saptamani, la telefon, din cauza a mai multor subiecte, precum plațile online cu factură electronică vs ordin de plata sau fișierele orginale ale ofertei lui. Mai exact, el dorea sa mă duc o dată pe saptamână pana în punctul lui de lucru să îi plătesc cash marfa sau să platesc marfa in baza unui ordin de plata ( adică de la punctul lui de lucru sa merg și până la bancă ). Pe lângă asta a evitat să îmi ofere catalogul lui în format electronic, chiar daca era numai un fisier .txt, ( da, fișier facut în Notepad, nici măcar Word/Excel ) astfel eu eram nevoit sa merg din nou până la el de fiecare data când se făcea o schimbare în catalog, adica numai de 2-3 ori pe săptamâna, să iau foile cu oferta printată și să revin acasă să fac actualizarea de date manual.

Când am ajuns la etaj, m-am prezentat, i-am spus ca sunt de acord cu el dar refuz la colaborarea noastră. Cred că vă puteti imagina ce jenantă a fost toată conversația pentru mine, doar nu credeați că pentru el?

Domnul de mai sus este un hârțogar, adica un om mediocru care se plânge încotinuu de ceva ce nu vrea sa schimbe. Daca va întrebați de unde toată hârțogaraia din această țară, sa vă gânditi la ei, la hârțogari.

Ei sunt acei oameni pe care îi jignești cand le spui cuvinte urâte precum: Factura Electronică, Excel, Cloud, Memorie USB, sau Email. Dar dacă vrei sa le captezi atenția trebuie sa le spui cuvinte frumoase precum: dosar cu șina, ștampilă, timbru fiscal sau formular tip. Am auzit povești în care unii hârțogari chiar s-au pierdut cu firea la cuvinte precum: Feed de produse, CRM sau ERP.

Pe bune, sunt penibili și m-am săturat de ei, m-am săturat sa alerg dupa ‘nșpe-mii de tibre fiscale sau să-mi cumpar dosare cu șină la bax, nu glumesc, în anul 2015 am cumpărat peste 30 de dosare cu șină, ce se vede mai sus mi-au rămas disponibile, o sa le fac cadou la dușmani.

Ești hârțogar? Arunca un ochi aici, înainte sa cumperi asa ceva. ( 0,25Lei bucata, vezi să nu te uzi).

Cheers!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *