Categorii
Antreprenoriat si Marketing

Antreprenor de Romania

Share

Data: 31 martie

Tanar fiind, am pornit pe drumurile antreprenoriatului acum 14 luni. Aveam 20 de ani si multe vise, procese si proceduri care vroiam sa le aplic si care credeam ca imi poate aduce succesul mult visat.

Motivul pentru care am numit aceasta postare Antreprenor de Romania este pentru ca avand o afacere in Romania vrei nu vrei, ea te formeaza si educa in stilul ei. Cum? Iti ofera gratuit, piedici pe termen nelimitat, adevarata aventura spre drumul catre succes este sa treci peste piedicile intalnite.

1. Publicul din Romania

Din momentul din care pornesti o idee sau lansezi un produs destinat publicului din Romania apar zecile de probleme.

Publicul roman doreste produse de o calitate exceptionala la un pret mic, lucru pe care il stim cu totii ca nu este posibil dar ca antreprenor de Romania trebuie sa te balansezi aceste lucruri in functie de publicul targetat.

Publicul roman este foarte reticient, el nu are increderea necesara sa comande un produs de pe internet din simplul motiv:

Pai daca primesc altceva…?

Acesta este doar un exemplu, lista cu asemenea situatii poate continua. Partea amuzanta este ca tot ei sunt cei care au creat aceasta senzatie de neincredere si neseriozitate, prin simplu fapt ca si ei la randul lor au oferit neseriozitate, ceea ce ne duce catre urmatorul punct:

2. Seriozitatea angajatilor

Lucratorii din Romania sunt foarte asemanatori cu publicul, ei cauta seriozitate si ofera neseriozitate. Este foarte neplacut ca antrepronor sa vezi potentialul intr-un om, iar el sa isi distruga fiecare sansa de a dezvolta respectivul potential prin neseriozitate. Ei nu constientizeaza ca prin neseriozitate nu afecteaza doar acel patron in mod special, tot bussines-ul este afectat, inclusiv echipa din care el a facut parte. Am trait recent doua cazuri asemanatoare si urmarile nu au fost foarte placute pentru noi, deoarece am pierdut clienti importanti si venitul echipei a fost redus si intarziat.

Este foarte important sa iti selectezi echipa cu foarte mare atentie, o echipa buna inseamna rezultate mai bune.

Angajatul roman crede ca intrebarile dintr-un interviu sunt doar o procedura birocratica pe care angajata HR trebuie sa le intrebe, urmand ordinele sefului ei. NU este adevarat, ca si potential angajat trebuie sa acorzi maxima atentie la acele intrebari si sa uiti ce ai invatat in articolele cu titlul „Cum sa raspunzi corect la intrebarile din interviu”. La fiecare interviu incearca sa fi natural si sa raspunzi corect, faptul ca incerci sa oferi raspunsul pe care il cauta nu este ok nici pentru tine si nici pentru companie. Cum vi se pare intrebarea „Cum ridici un elefant cu o singura mana?” acum?

3. Taxe si birocratie

Trecem peste ca stim cu totii povestea.

4. Management

Lucratorul roman in general se crede destept si este in stare sa ofere o solutie mai buna pentru orice problema din aceasta tara. Ceasca este naspa, jos cu el….hai Base…Base sucks….jos Base…hai din nou Ceasca dar Ceasca nu-i, intelegeti ce vreau sa zic. Problema apare cand incearca sa aplice aceleasi idei si la locul de munca.

El se supune regulilor numai atunci cand stie sigur ca o sa primeasca ceva in schimb, dar in realitate el trebuie sa se supuna anumitor reguli pentru ca asa este natural, sa urmezi reguli este firesc intr-o societate moderna si civilizata, fara ele ar fi haos.

Managementul nu functioneaza la angajatii egoisti, iar majoritatea angajatilor din Romania sunt egoisti. Ei trebuie sa inteleaga ca fara reguli, business-ul in care el lucreaza, nu ar exista..adica de ce te duci la biserica ca zice bunica, dar raportul zilnic iti este greu sa il faci? Make me understand..

Acestea sunt doar cateva ganduri care imi trec prin cap la aceasta ora tarzie, eu personal o sa vad tot ce este mai bun in oamenii pe care ii angajez si o sa ii ajut sa exceleze la ceea ce ei sunt cu adevarat buni, nu la ceea ce cred ca ei ca sunt buni sau la ceea le spune societatea ca sunt buni.

Cheers!

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *