Categorii
Web Development

7 unelte pentru bug tracking

Share

Nu conteaza ce limbaj de programare folosesti, ce soft construiesti sau ce feature implementezi, mereu va exista pasul de debugging in workflow-ul tau si aceasta este un lucru bun.

Daca acum 15-20 ani notarea erorilor intr-o agenda, pe email sau intr-un fisier Excel era la moda, acum lucrurile s-au schimbat, cel putin pentru unii dintre noi, eu inca primesc bug-uri intr-un fisier Excel sau pe email si nu este un lucru foarte satisfacator.

Ce este debugging-ul?

Este procesul prin care o persoana care de obicei nu ne place ( si nici noi pe ea ), verifica codul, gaseste erorile din cod si intocmeste o lista cu acestea ( de preferat nu in Excel ). Apoi urmeaza ca tu sa le rezolvi. Din pacate si din fericire in acelasi timp, este un proces care ne ajuta sa vedem lucrurile cu alti ochi si sa livram un cod mai bun, dar poate deveni frustrant.

A long time ago

Cu mult timp in urma, aproximativ 18-20 ani, programatorii foloseau metodele clasice de notare si gestionarea erorilor, in lipsa unor tool-uri care sa ii ajute in acest sens. Am facut un mic research si am descoperit cateva idei foarte interesante despre istoria bug tracking-ului.

In 1992 a fost lansat proiectul GNATS, dezvoltat de Chad Walstrom in limbajul C si distribuit in regim GPL. A fost folosit de organizatii si companii precum CERN, Nordic Optical Telescope sau Apache. Folosirea lui era destul de ciudata, el fiind accesibil numai prin email sau consola.

Aproximativ in aceeasi perioada, pe langa GNATS au fost disponibile Bugzilla, Mantis sau FogBugz, softuri disponibile si in ziua de azi. Bugzilla are ultimul release in Septembrie anul acesta, dar interfata este de o calitate scazuta, in schimb Mantis si FogBugz s-au adaptat cerintelor din ziua de azi.

FogBugz a fost lansat in Noiembrie 2000. A fost printre primele soft-uri de bug tracking cu interfata web, eu personal consider ca a revolutionat industria. Spun asta deoarece fondatorul companiei Fog Creek Software din spatele softului, Joel Spolsky, a revolutionat modul in care noi dezvoltam proiecte web. O sa ma opresc aici cu acest subiect, promit ca urmeaza un articol pe aceasta tema.

Ce dorim de la o unelta de bug tracking?

Simplu, dorim sa nu ne incurcam in bug-urile listate, sa aflam originea acestora, sa putem vedea in ce stadiu se afla, care este prioritatea lor si sa putem colabora cu echipa de management cu usurinta. ( desigur si echipa de management sa comunice cu usurinta cu programatorii )

7 unelte pentru bug tracking

bugherd.com - blog hapiucrobert.ro

01. BugHerd

Este unul dintre soft-urile care m-a impresionat cel mai mult, desi am avut foarte putin timp sa il folosesc. Conceptul este simplu, exista o extensie in browser conectata la platforma, o activezi, gasesti un bug, faci click pe div-ul sau locul unde este bug-ul, se deschide un pop-up, introduci textul/mesajul tau iar BugHerd se ocupa de restul detaliilor precum: screenshot, notarea rezolutiei, detaliile browser-ului sau ale sistemului de operare.

In administrare te asteapa o interfata de tip kanban, gen Trello, unde poti asigna, comenta si seta stadiul bug-ului respectiv. Se integreaza cu Jira, Basecamp, Github, Redmine, Zapier, Zendesk si PivotalTracker, de altfel poti mentiona respectivul issue in mesajul commit-ului, feature disponibil numai pentru Github si Bitbucket.

Se potriveste unei echipe care lucreaza la un produs. Nu il consider fiabil la un produs care implica foarte mult feedback tehnic, la nivelul liniei de cod. Pretul incepe de la $29/luna pentru 5 utilizatori.

screenshot-www.fogcreek.com 2015-11-22 13-36-14

02. FogBugz

Construit de Fog Creek Software si disponibil din anul 2000 ajuta echipele tehnice la colaborare. Dispune de o extensie in browser unde poti face screenshot rapid la pagina unde ai depistat eroarea.

Printre alte features se numara si time tracking, help desk si un modul de Wiki, toate acestea fiind tool-uri necesare unei echipe care livreaza mai multe produse. Pretul incepe de la $2.16 de utilizator pe luna, primii 2 utilizatori fiind gratuiti.

screenshot-www.atlassian.com 2015-11-22 14-51-21

03. Jira

Este unul dintre cele mai folosite unelte de echipele tehnice din cauza flexibilitatii uneltei. Exista totusi un lucru care nu mi-a placut niciodata la produsele Atlassian, interfata nu este user friendly iar performanta lasa de dorit in anumite momente, de obicei atunci cand ai mai mare nevoie de tool.

Dispune de o extensie in browser foarte simpla iar pretul incepe de la $10/luna pentru 10 utilizatori.

screenshot-www.jetbrains.com 2015-11-22 14-52-34

04. YouTrack

Tool-ul vine de la compania din spatele editorului PHP Storm. Este recomandat echipelor tehnice, in special pentru web developers.

Dispune de multe features interesante si extrem de utile pentru programatori, iar pentru manageri exista cateva statistici interesante. Mi se pare excelent ca se integreaza cu cele mai folosite sisteme de versionare: Git, Subversion si Mercurial dar si cu platformele Github, Bitbucket sau Gitlab. Un feature care mi-a sarit in ochi este integrarea cu PHP Storm, mai multe aici: https://www.jetbrains.com/youtrack/features/integrations.html.

Observ aceeasi problema ca la Jira, interfata are mici probleme dar cu siguranta YouTrack compenseaza cu features.

Pretul incepe de la €20 pentru 15 utilizatori, primii 10 fiind gratuiti.

screenshot-www.axosoft.com 2015-11-22 14-53-39

05. Axosoft

Este unul dintre cele mai complexe tool-uri pe care le-am intalnit. Dispune de rapoarte foarte avansate si module de release planing, team collaboration si customer support. Pot spune ca este un tool mult mai util la gestionarea releasurilor.

Se integreaza cu Git, Subversion, Mercurial, Trello, BugHerd, Slack, Salesforce, Sublime Text, Visual Studio, Microsoft Office, Zendesk, Toggl sau Zapier. Lista poate continua, dar acestea sunt cele mai importante. El dispune de API dar si de posibilitatea de a devenii partener Axosoft. Toate acestea ofera o flexibilitate incredibila la un nivel inalt.

Poate fi folosit de companii mari care au mai multe produse si foarte multe departamente sau de echipe care au task-uri simple dar si task-uri foarte complexe in acelasi timp. Pretul incepe de la $1250/an pentru cinci utilizatori, adica $105/luna.

screenshot-trac.edgewall.org 2015-11-22 14-54-39

06. trac

Este un soft antic dar inca actualizat si foarte bun la ceea ce face. El este folosit in momentul de fata de wordpress.org pentru gestionarea temelor, pluginurilor si diverselor erori sau realease-uri ale produselor WordPress. Interfata nu ofera o experienta placuta iar tool-ul nu dispune de foarte multe features pentru management, este strict pentru echipele tehnice.

Se integreaza foarte bine cu Git si Subversion…si este free!

screenshot-trackduck.com 2015-11-22 14-55-46

07. TruckDuck

Un tool care ofera o experienta placuta prin interfata lui. Consider ca este destinat celor care activeaza in categoria web design: Front-end developers, UX&UI Designers.

Cu TruckDuck poti oferi feedback vizual atat pe un website deja live cat si pe mock-up-uri create de designeri.

La pretul de $7/luna pentru 2 proiecte il vad ca un tool perfect pentru gestionarea task-urilor ale unui magazin online. De exemplu cu el poti oferi feedback la designul unui newsletter foarte rapid si intr-o maniera eleganta.

Se integreaza cu Asana, Github, Slack, Trello, Basecamp si multe alte platforme.


Desigur lista mai poate continua, dar am incercat sa ma rezum la cele mai utile tool-uri. Daca nici una din unltele de mai sus nu te ajuta sau o consideri irelevanta posibil exista o mica greseala in workflow-ul tau, dar te mai poate salva Trello + Zapier.

Cheers!

Share

Un răspuns la “7 unelte pentru bug tracking”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *