Nu este vorba despre cartea „Rich man, Poor man”, nici despre serialul creat în urma carții și nici despre serialul românesc cu același nume. Este vorba despre concepțiile pe care le au oamenii bogați sau oamenii saraci și mai ales, ce anume înseamnă sărăcia?

Ce înseamnă sărăcia defapt? Pentru bunicu sărăcia este un lucru, un fapt, o acțiune care nu îi aduce lui personal valoare, auzeam des din gura lui ”Lasă dracu sărăcia aia de calculator”. Dar pentru mine ”sărăcia” aia era totul, era pasul către un vis pe care vroiam să mi-l îndeplinesc.

Un amic îmi zicea la un moment dat că am sufletul sărac din cauză că nu dăruiesc flori fetelor prea des. El avea obiceiul ca de Sfântul Valentin să ofere câte un trandafir fiecărei fete din clasă, la 8-12 Lei firul de trandafir faceți voi calculul. Tot acel prieten avea obiceiul ca la fiecare notă de plată să achite partea lui cu cea mai mare exactitate, chiar daca trebuia să adauge în cutiuță 90 de bani, tot el era tipul care purta haine cu eticheta și prețul pe ele, tot el ieșea cu prietena la un suc și avea grijă ca ea să nu cheltuie prea mult și nu ma refer că îi impunea limita de 40-50Ron ci un 10-12Ron ”la vrăjeală” – vorbă auzită des din gura lui.

Sărăcia este un minus de $ceva, acel $ceva poate fi egal cu orice în funcție de individ. Un om sărac are foarte multe minusuri și de cele mai multe ori acestea se pot repara foarte ușor, deoarece repararea unui singur minus poate îmbunătății alte n minusuri.

Ascultă, apoi vorbește. Întreabă, apoi decide. Informeaza-te, apoi acționează. Ai eșuat? Învață din asta!

Oamenii săraci tind să găsească un lanț de probleme care stau între ei și obiectivele pe care ei și le doresc, nu pe care le au. Fiecare problemă gasită de un om sărac va avea minim un vinovat și niciodata nu va fi el vinovat desigur. Iar de cele mai multe ori un om sărac va gasi alte probleme doar pentru a rezolva una dintre probleme, care la randul lor vor avea vinovații lor, ati prins ideea nu?

În timp ce un om sărac dă din gură despre cele enumerate mai sus, un om bogat își rezervă timpul necesar pentru a învăța cum să treacă de fiecare problema iar apoi învață pe alții cum să rezolve aceeași problema, toate acestea în timp ce comunica, împărtășește idei și acceptă sfaturi sau critici.

Este greșită definirea unui om ca fiind sărac sau bogat în funcție de cat de mare este suma de pe extrasul lui de cont.


Comments

2 răspunsuri la „Om bogat, om sarac”

  1. Avatar Ciprian Lospa
    Ciprian Lospa

    Ai vrut sa spui ca valoarea unui om rezida in ceea ce e capabil sa ofere, nu in ceea ce e capabil sa primeasca, nu?

    1. Avatar Robert Hapiuc
      Robert Hapiuc

      Gotcha 😉

Sari la conținut