Despre inovatia Amazon DashButton si cum un tip si-a monitorizat copilul cu ajutorul lui

Zilele astea navigam cu viteza legala online si am observat ceva cool de la Amazon, o mica chestie numita DashButtonm, pe care o poti lipii unde te taie capul, apesi pe ea si iti ajunge la usa un anumit produs.
Odata cu lansarea Mega Image online, avem posiblitatea sa cumparam diverse produse alimentare sau industriale online. Americanii au deja aceasta posibilitate de cativa ani buni, iar acum Amzon a introdus pe piata un nou device, numit DashButton care costa $5. Are forma unei pastile, pe suprafata din spate are o banda adeziva, pe laterala are un mic microfon si un led, iar pe partea din fata logo-ul unui brand si un buton maricel, rotund.

Conceptul este simplu, il cumperi, il lipesti, ii spui ce produs sa iti aduca iar cand ai nevoie de respectivul produs, apesi butonul iar produsul iti este livrat acasa.

Cum functioneaza?

Gadgetul functioneaza cu o baterie simpla AAA, dar el stins mereu. El se aprinde automat in momentul in care este apasat butonul. Dupa ce butonul este apasat, device-ul se aprinde, porneste transmiterul WiFi si cere o adresa IP de la router prin DHCP. Apoi urmeaza identificarea device-ului de catre router printr-o adresa MAC, adresa MAC nu este scrisa pe device, ca in cazul unui router wireless. Dupa conexiune vei fi indrumat sa configurezi gadget-ul, adica selectarea produsului dorit la apasarea butonului.

https://www.youtube.com/watch?v=EHMXXOB6qPA

Pentru configurare ai nevoie de aplicatia Amazon Shopping, disponibila in AppStore sau Google Play, compatibila cu iOS 7.0+, Android 4.0+, si Fire OS 3.6+. Cu toate ca procesul de configurare este acelasi, tehnologia prin care se face configurarea este diferita. Configurarea pentru iOS se face prin ultra-sunete la o frecventa de aproximativ 18–19 kHz pe cand cofigurarea pentru Android se face prin Wi-Fi.

Durata bateriei

Device-ul necesita un voltaj de 3.3V, care este amplificat din bateria AAA de 1.5V. El este activ cateva secunde cand apesi pe buton, in momentele active consuma aproximativ 250mA iar cand este stins 2.3 μA, asta insemnand ca poti folosii butonul de aproximativ 1000 de ori si el poate sa reziste in sleep mai bine de 10 ani.

Este o inovatie in lumea „Internet of Things” dar care sunt adevaratele lui probleme?

  1. Amazon limiteaza produsele disponibile de la un anumit brand. Este posibil tu sa folosesti un anumit produs de la brand-ul respectiv dar acesta sa nu fie disponibil pentru DashButton.
  2. Produsele disponibile nu au parte de aceleasi reduceri ca si produsele din magazinul online.
  3. Perioada de livrare este de 48 de ore, ceea ce este in contradictoriu cu scopul device-ului. Scopul device-ului este sa beneficiezi de produsul respectiv cat mai repede.
  4. Designul este prea patratos, nu prea se potriveste oriunde.
  5. Daca prichindelul ajunge la buton si il apasa, ce se intampla? Din aplicatie ai posibilitatea de a face cateva setari. Una dintre ele este sa nu permiti livrarea unui produs, daca exista deja o cerere in curs de desfasurare. Daca prichindelul iti apasa pe buton si tu nu observi notificarea pe telefon o sa te trezesti acasa cu un sac de detergent.

Un tip a folosit un device DashButton pentru a-si monitoriza copilul

Ted Benson, co-fondator Cloudstitch, a povestit intr-un articol pe Medium cum a reusit sa sparga device-ul si sa il foloseasca ca un buton pentru monitorizarea copilului.

Folosind limbajul Python si aplica lui SaaS Cloudstitch, a facut un mic program care verifica cand DashButton-ul se conecteaza la router ( adica cand butonul este apasat ) si scrie un rand nou intr-un Google Spreadsheet.


Ideea in sine mi se pare o inovatie, dar felul in care a fost pusa in practica imi da multe semne de intrebare. Consider eficienta ideea numai daca este pusa in practica urmarind cateva aspecte importante. Cel mai important aspect este livrarea in aceeasi zi.

Nu am specificat nimic despre o inovatie de acest gen in Romania deoarece inca nu suntem pregatiti pentru asa ceva.

Cheers!

 


Comments

Un răspuns la „Despre inovatia Amazon DashButton si cum un tip si-a monitorizat copilul cu ajutorul lui”

  1. Internet of things, butonul EAT ON de la Lenovo, disponibil în România – Hapiuc Robert

    […] ceva timp vorbeam despre butonul oferit de Amazon DashButton, dar azi o să vă prezint o invotație asemănătoare, care este disponibilă acum în […]

Sari la conținut