Cum te mentii productiv. 10 lucruri reale pe care nu ti le spune nimeni

Plecand de la postarea Ramonei, Alexandru Negrea și Dragoș Şchiopu au continuat lista cu idei care îți omoară productivitatea și au adus noi idei despre cum să devii mai productiv. Toate sunt sfaturi bune, dar le lipseau acel ceva care mi-a dat ideea acestui articol. Lipsea acel lucru real, care se întâmplă cu adevărat dar nu ți-l zice nimeni.

01. Biroul de acasa este doar o iluzie

Biroul pe care ți-l amenajezi frumos acasă poate fi un lucru care să îți mărească productivitatea dar tot odată el te poate trage în jos, fără ca tu să îți dai seama. Ai idee de ce birourile Google, Apple, Adobe, Ubisoft etc au locuri amenajate pentru tot felul de activități? Practic au mai multe locuri unde nu poți să lucrezi fata de cele unde poți să lucrezi. Au făcut acest lucru pentru ca angajați să nu se copleșească și să rămână productivi, același lucru trebuie să îl faci și tu. Când ai ocazia să faci un task de pe laptop sau tabletă, fugi în parc, într-o cafenea sau chiar pe canapea și de ce nu chiar în pat.

02. Ordinea nu este neapărat creativă

Este bine să ai lucrurile în ordine, dar ai șanse să petreci mult timp punând respectivele lucruri în ordine. Acum câteva zile lucram la bătrânul Dacato și nu mă puteam decide în ce folder să pun 2-3 fișiere, am pierdut exact 40 de minute cu acest lucru.

Ordinea pe birou este necesară, dar știai că de cele mai multe ori tu găsești lucrul de care ai nevoie în dezordinea ta? Cum crezi că femeile reușesc să scoată din geantă obiectul dorit? 😀 Este ok să îți faci ordine pe birou, dar sa nu să exagerezi. ( a nu se confunda ordinea cu, curățenia )

03. Monotonia

Primele două puncte au ca și concluzie acest punct. Monotonia este momentul ăla din viață în care nu vrei să te afli, este momentul în care faci același lucru, în același loc, în același fel. Încearcă să eviți monotonia cât de mult posibil.

04. Gândește-te pentru ce lucrezi

Stai câteva minute pe zi și gândește-te la scopul tău, la următorul tău cârlig ( cum spune Ariel aici ). Oricare lucru este pe listă, gândește-te că îl vei realiza următorul, prin finalizarea următorului task. Este o tehnică de auto-motivare foarte simplă și realistă.

05. Înțelege ce înseamnă munca, pasiunea și hobby-ul

Ca să devii mai productiv trebuie să înțelegi diferența dintre muncă, pasiune și hobby. Într-un caz fericit, subiectul cu numărul doi se va intersecta cu subiectul unu și cu subiectul trei, adică pasiunea. Deoarece citești acest articol, este probabil ca subiectul cu numărul doi să nu se intersecteze cu abele sau nici măcar cu unul.

Munca este necesară, fie că îți place fie că nu. Acum câteva sute de ani se muncea pe un colț de pâine, acum pe câteva hârtii cu care îți vei cumpăra o pâine ( dacă sunt prea multe hârtii posibil o pâine cu xenon ). Munca nu trebuie să îți placă în mod special, munca trebuie să îți adauge beneficiul de care ai nevoie ca să îți îndeplinești următorul obiectiv ( punctul 4 ).

Hobby-ul nu trebuie să îți aducă bani, nu în mod special. Hobby-ul trebuie să te relaxeze și de preferat este să cheltui bani pe el. La 18 ani am vrut să îmi deschid propria firmă și i-am cerut un sfat bunicului meu, printre alte discuții, sfatul primit a fost: „Nu îți transforma hobby-ul în job”. Evident nu mi-a spus și de ce, dar am aflat, doi ani mai târziu când mi-am deschis propria firmă și doi ani mai târziu când am închis-o.

Pasiunea este acel lucru care îți aduce o plăcere numai gândindu-te la ea, nu trebuie să aibă un scop, să aducă venit sau să te relaxeze. De multe ori pasiunea rămâne un vis și trebuie să acceptăm asta.

06. Lucrează unde te simți bine

Acest punct este puțin în contradictoriu cu punctul unu, dar se poate găsii balanța corectă. Este important să lucrezi de unde te simți bine. Eu sunt super productiv când lucrez din tren, știu că sună ca o prostie, dar lucrând aceleași task-uri, în tren ( călătoria dura aproximativ 2 ore și jumătate ) am avut cu 30% mai multe commit-uri. Mereu când am ocazia să migălesc ceva din tren, o fac. Îți poți găsi câteva locuri unde te simți bine să lucrezi și să te menti cu alea o perioadă, apoi să mai faci o schimbare, elimini un loc sau adaugi altul pe listă, așa vei evita și monotonia.

07. Hobby-ul este aproape necesar

Dacă pasiunea nu s-a intersectat cu muncă, atunci ar trebui să găsești ceva să faci pe lângă muncă, într-un hobby te dedici 100% financiar, fizic și emoțional.

08. Cauta momentele de relaxare

Îmi aduc aminte când mergeam la job 35 de minute pe jos dus și întors. Acele minute îmi eliberau creierul de orice tâmpenie neimportantă și mă pregăteau pentru următoarea etapă a zilei.

09. Nu pierde timpul vorbind…la telefon sau cu oamenii care vorbesc mult

Unul dintre cele mai neproductive lucruri mi se pare vorbitul la telefon/Skype fără scop sau pe durate lungi. Recent am fost sunat în timp ce lucram de o doamnă de la o companie de parafarmaceutice cu o mică ofertă, evident că am închis urgent dar a revenit și cu al 2-lea apel moment în care am pus numărul în block. Toată chestia mi-a tăiat productivitatea și m-a enervat cumplit.

Sunt sigur că măcar una dintre cunoștințele tale vorbesc mult sau degeaba iar dacă în acest moment te-ai gândit la ea, felicitări, dar nu mai face asta. Încearcă să eviți persoanele care îți spun același lucru în trei moduri diferite. Din aceeași categorie de persoane fac parte și persoanele care nu mai termină salutul, sunt tipul ăla de persoane care îți urează sănătate de la străbunica până la viitori nepoți. Cel mai simplu lucru este să încetezi tu conversația scurt și la obiect, dacă nu este idiot își va da seamă că nu îți place acest lucru.

10. Evită depresia

Dacă respecți punctul trei, este posibil să nu ajungi aici dar este aproape imposibil să eviți depresia și depinde de la om la om Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci în momentul când ai devenit depresiv este să îți revii repede și să nu încerci să o vindeci cu leacuri interne, adică alcool și pastile.


 

Până acum am reușit să facem împreună o listă impresionantă de sfaturi privind productivitatea, sper ca fiecare să își găsească ideile necesare și benefice lui.


Comments

Un răspuns la „Cum te mentii productiv. 10 lucruri reale pe care nu ti le spune nimeni”

  1. Avatar Dragos Schiopu
    Dragos Schiopu

    Interesant si punctul tau de vedere, desi azi am avut o zi neproductiva, ca am dormit toata ziua aproape. 🙂

Sari la conținut