Work station pentru programatori, sub 3500/2600 Lei

Am citit recent destul de multe articole cu recomandari despre aparate foto, pc tunning, statie de gaming, sisteme audio etc. Unele le-am citit cu mare placere si le-am dat autorilor un thumbs up pentru creativitatea imbinarii componentelor, deoarece sa gasesti balanta intre dorinta de a detine ultima tehnlogie, necesitatile adevarate pe care le ai, mentenanta necesara si pret este foarte grea.

In acest articol va prezint o statie de lucru pentru programatori, vazuta din perspectiva mea, consider ca necesitatile unui programator nu depasesc aceasta configuratie. Am impartit statia in doua variante, varianta normala si varianta low-budget. Eu ma descurc cu brio folosind o configuratie sub statia low budget prezentata. De mentionat ca ma si joc, pana acum DiRT Rally si World of Tanks cu setarile maxime.

Am reparat PC-uri toata viata mea iar in adolescenta ma ocupam cu constructia PC-urilor si confectionarea de boxe audio, desigur pentru prieteni. Deoarece in trecut am avut un istoric puternic in aceasta nisa, o sa incerc sa argumentez alegerile facute si sa va explic factori principali de care trebuie sa tineti cont cand va alegeti componentele pentru un calculator.

Necesitati

Prima data sa discutam despre adevaratele noastre necesitati, care sunt cerintele noastre speciale? Dorim ca statia pe care lucram sa se miste excelent, sa putem conecta minim doua monitoare, sa fie silentioasa si sa se intretina usor. Nu avem nevoie sa ne uitam in viitor, ca in cazul unui PC de gaming, unde investia este mare si pe scurta durata, deoarece jocurile avanseaza foarte repede. Intr-un viitor articol o sa discut si despre PC-ul meu, care a vrut sa fie o combinatie intre gaming si necesitatile de programator.

Configuratie

Am incercat sa mentin pretul configuratiei in salariul minim/mediu al unui programator, dar m-am gandit si la o varianta low budget pe care o s-o prezint in sectiunea urmatoare. Am inclus in configuratie produse de la branduri bune, am incercat sa obtin un raport pret/calitate excelent. Desigur totul este Intel powered.

Placa de baza, MSI Z170M MORTAR – Cipset Intel, USB3, SATA3, Video integrat, Placa retea 1000 Mbps

De fiecare data se incepe cu placa de baza, deoarece totul se conecteaza la ea si este foarte important ca toate componentele sa fie compatibile cu ea. Daca cipsetul este puturos si incompatibil cu o componenta se va simti intr-un fel sau altul.

Cerintele sunt simple, avem nevoie de viteza, viteza si iar viteza. Avem nevoie de o placa de baza cu: placa de retea mare, USB/SATA 3 si sa suporte memorie cu o frecventa mare, mai mare de 2133MHz.

Am inceput cu o lista de aproximativ 12 placi de baza de unde am triat pana la trei placi de baza ( apropo de asta eMAG esti praf la filtrarea produselor, bravo PC Garage ) MSI B150M BAZOOKA, MSI H170M-A PRO si MSI Z170M MORTAR. MSI H170M a cazut, deoarece este destul de scumpa fata de MSI B150M si face acelasi lucru. Am ales MSI Z170M MORTAR pentru versiunea principala si MSI B150M BAZOOKA pentru versiunea low-budget.

Placa de baza 593Lei   

CPU, Intel i5 6th – 3.2GHz, 6MB Cache, HD 530

Dupa ce placa de baza a fost aleasa, putem alege lejer procesorul si restul componentelor. Cerintele aici sunt simple, vrem cache cat mai mare si nuclee suficiente. Nu zic nimic de frecventa procesorului deoarece nu este chiar atat de importanta, desigur nu trebuie ignorata dar tinem cont de ceea ce se afla in spatele procesoarelor. Am avut pe lista numai trei procesoare, Core i5 6500 3.20GHz, Core i5 6500 2.7GHz si Core i3 6098P 3.60GHz. Deoarece diferenta de pret a fost mica, am ales versiunea de 3.20GHz in defavoarea versiuni de 2.7GHz pentru configurarea principala si i3-ul de 3.60GHz pentru versiunea low-budget.

Aici avem 3.2GHz, un cache de 6MB si procesorul are GPU integrat HD 530.

CPU 1020Lei   

RAM, Corsair Vengeance LPX Black – 8GB, DDR4, 3000MHz

Aici nu au existat mai multe optiuni, nu a trebuit sa ma decid foarte mult. Am cautat o memorie destul de mica, maxim 12GB dar sa functioneze la 3000MHz sau mai mult si sa aiba radiatoare incluse. Raport-ul pret/calitate m-a facut sa aleg Corsair Vengeance 8GB DDR4 3000MHz.

RAM 372Lei   

SSD,  Intel 535 – 240GB, Sata 3

Nici nu m-am gandit la HDD, am zis viteza, viteza ramane. SSD-ul ales a fost un Intel de 240GB, evident pe Sata 3.

SSD 510Lei   

Cooler CPU,  Corsair Hydro Series H5 SF Low – Racire Lichid, 1800 RPM

In versiunea principala am inclus un cooler cu lichid pentru procesor. Am ales unul special, care se monteaza deasupra placii de baza si arunca caldura in afara carcasei prin grilajul din spate.

Cooler CPU 381Lei   

Carcasa, Carcasa Cooler Master Silencio 352

Deoarece am ales o placa de baza mATX si carcasa va fi micuta, dar aici am avut cateva cerinte speciale. Am vrut ca sursa sa fie pozitionata in partea de jos a carcasei, sa am posibilitate de cable management, sa pot monta ventilatoare in partea de sus si sa fie antifonata. Incredibil dar am gasit o carcasa care sa indeplineasca toate cerintele si sa fie produsa de o firma ok si la un pret superb.

Carcasa 300Lei   

Sursa, Corsair CX430M

Facand un calcul simplu ne dam seama ca avem nevoie de aproximativ 300W putere ca sa sustinem statia de lucru. Deoarece dorim sa pastram mentenanta usoara si zgomotul cat mai reduse, am ales o cutie cu posibilitate de wire-management si o sa alegem si o sursa modulara, care favorizeaza wire-management-ul. Sursa are o putere de 430W, suficient pentru statia noastra.

Sursa 265Lei   

Accesorii

Adaugam pe lista de accesori o pasta termo-conductoare Artic Silver 5 care costa 44Lei si un set de coliere de plastic necesare wire-managementului.

Pretul este 54Ron.

Configuratia low buget

La configuratia low buget am schimbat cateva componente, ci anume placa de baza, procesorul, memoria RAM si cooler-ul pentru procesor, acestea sunt:

Placa de baza MSI B150M BAZOOKA – Pret: 389Lei

CPU Intel Core i3 6098P 3.60GHz – Pret: 594Lei

Memorie RAM Corsair 8GB DDR4 2133MHz – Pret: 231Lei

Cooler CPU Noctua NH-L9X65 – Pret: 262Lei

Preturi finale

La final avem doua statii de lucru, pentru doua bugete diferite. Va asigur ca sunt arhi suficiente pentru necesitatile unui programator.

Prima statie are o configuratie foarte buna, Intel i5  3.2GHz 6MB cache, 8GB ram la 3000MHz si SSD Intel de 240GB la pretul total de 3496Lei.

 

Iar statia de lucru low budget are o configuratie mai slaba dar foarte decenta, Intel i3 3.60GHz 3MB cache, 8GB ram la 2133MHz si SSD Intel de 240GB la pretul total de 2603Lei.


Diferenta intre cele doua este destul de considerabila, mai exact de 893Lei, ce poti face cu 893 de lei? Iti poti achizitiona de exemplu un monitor foarte bun.

Dupa cum spuneam mai sus, versiunea low budget se descurca cu brio, ca sa faceti o comparatie, eu fac development aproximativ 7 ore pe zi si rulez pe un sistem cu urmatoarea configuratie: Intel i3 3.2GHz 3MB cache, 16GB ram la 1600MHz si HDD. Si daca punem problema durabilitatii, sistemul a fost construit in 2012, a avut o singura problema cu placa de baza si doua placute de RAM din cauza cutiei dar s-a rezolvat la garantie.

Iar laptop-ul se descurca si el foarte bine cu o configuratie pe jumate cat PC-ul la aceleasi task-uri.

In concluzie ideea este ca trebuie sa iti cunosti adevaratele necesitati si sa nu arunci bugete imense pe lucruri pe care nu o sa le folosesti.


Comments

10 răspunsuri la „Work station pentru programatori, sub 3500/2600 Lei”

  1. Salut!

    Interesante explicațiile despre legturile dintre componente.
    Totuși, la SSD, de ce Intel, față de Kingston V300 care ar fi 360 ron?

    Mersi!

    1. Avatar Robert Hapiuc
      Robert Hapiuc

      Salut Ruben,

      Primul motiv este brand-ul. Cand au aparut primele SSD-uri, SSD-urile Kingston a avut ceva probleme, am citit asta prin reviews la eMAG si pe diferse surse in extern, nu am avut ocazia sa testez unul. Posibil nu mai au aceleasi probleme, dar am vrut sa fiu sigur ca recomand un produs ok.

      Al 2-lea este viteza de cititre, care este cu 100MB/s la Intel.

      1. Avatar George Jipa
        George Jipa

        Kingston V300 e mediocru (sta destul de prost la scriere) si spun asta pentru ca am unul pus pe serverul de development. Primele versiuni lansate au fost foarte OK, apoi au schimbat „lucruri” si-a iesit o serie de toata jena.
        Insa as recomanda un Samsung 850 EVO de 240Gb, mai scump cu 150-160 lei, dar net superior.

  2. Ai greșit rău de tot.
    Cum să pui o prostie de CPU neoverclockabil (fară K în coadă) și pe deasupra mai pui și-un cooler pe apă? E ca și cum ai pune un motor de BMW de 2500 benzină pe o caroserie de trabant.

    Primul lucru pe care-l adaugi într-un config e un CPU cu K în coadă de la Intel. După aia 1 sau 2 ssd-uri (prefer 2 de 128 decât 1 de 250, e mai bine să ții OS pe unul, restul pe altul, se mișcă și mai bine). Eventual un HDD dacă te interesează să ții mai mult de 250 gb pe el (filme? seriale? backup-uri?). Eventual 2 hdd în raid0 (să nu fie chiar așa de slab doar 1 hdd).
    În final o placă de bază bună care să ducă overclock-ul pe care o să-l dai cpu-ului. Dpdv al ram-ului, cu cât mai mult cu atât mai bine. Frecvențele și latențele nu contează atât de mult în ‘real-workflow-situations’. Doar în teste.
    Sursa iarăsi ceva foarte bun (de preferat dead-silent, sau macăr una cu ventilator de 140mm, 500w+).
    Coolerul de cpu nu e atât de important, oricât ar urla oricine că e foarte important. E foarte puțin important. Eu țin de 6 ani (fără câteva luni) un i5 sandy bridge la 4.5 ghz cu coolerul stock. Nici măcar o dată n-am schimbat pasta. Merge, nu se încinge, nu se restarteaza, n-am probleme. Dacă sursa și placa de bază îi dau tensiunile necesare și foarte exacte, n-o să ai probleme cu un Intel K + cooler stock.
    Mai dai 300-500 lei pe un cooler? Ok, dar mai mult de +200 mhz n-o să primești față de cel stock.
    Vrei cooler silent? Există la ~100 lei coolere fără ventilator și sunt superioare celui stock. Nu merită pe apă sau chestii foarte scumpe la acest capitol. Mai bine mai iei un SSD de banii ăia.

    Ca un rezumat: dacă vrei un sistem BUN și rezistent în timp: neapărat un cpu Intel cu K în coadă, neapărat o placă de bază foarte bună (multe faze pt VRM), neapărat o sursă foarte bună (care să ofere mulți Amperi pe +12V și să mențină tensiunea fără fluctuații prea mari (dacă nu-s deloc e chiar și mai bine, chiar dacă e cam imposibil).
    În final, SSD(uri) și poate și HDD(uri) la nevoie.
    Ram cât cuprinde // 2 module. (8 e prea puțin, 16 e ok). Orice modul ram merge overclockat și-i mai mărești și lui un pic frecvența.
    Fără carcasă de sute de lei (te interesează performanțele sistemului sau vrei să-l pui în vitrină și să-l privești cât de frumos e?).
    Dacă ai bani extra (în afara celor foarte importante) e ok să-l faci și frumos.
    Dacă nu, e ok și o carcasă de 30-50 lei, dar măcar știi că e performant.

    Overclock-ul contează enorm, chiar dacă credeți că nu e important. De la 3.7 la 4.5 se cunoaște diferența foarte mare. Și chiar dacă e doar pentru web dev sistemul, ORICE îl face mai performant, va conta (la un moment dar o să mai ai 1,2 vagrant-uri deschise, chestii care monitorizează 500 mii fișiere pentru changes, chichițe de genul, care vor duce la extenuare un i3 (i3 e o prostie de cpu, nu recomand nimănui).

    Anyway, astea-s doar părerile mele, dar din experiențele anterioare le consider destul de bune / stabile.

    O seară bună! 🙂

    1. Avatar Robert Hapiuc
      Robert Hapiuc

      Cred ca parerile tale sunt stabile, dar ai ratat scopul articolului in comentariul tau: pretul.

      Partea cu doua SSD-uri este foarte buna si dpdv al vitezei si pentru a proteja datele.

      Legat de OC depinde de cerintele tale, eu am evitat OC-ul cat de mult posibil. Scade considerabil din durata componentei.

      Legat de rami, cat mai mult atat mai bine nu este neaparat necesar, de ce sa investesti in ceva ceea ce nu folosesti?

      Tin sa contra comentez cateva lucruri spuse de tine.
      1. Nu faci OC fara racire! Nu, pur si simplu nu.
      2. Airflow-ul conteaza mult. Si eu pana acum nu am gasit carcasa ieftina si cu airflow bun. Daca ai o recomandare, astept. 🙂

      Cheers!

      1. Avatar George Jipa
        George Jipa

        @Robert: ai deschis cutia Pandorei cu articolul asta. Florin overclockeaza orice, pt ca asa trebuie neaparat. Cine stie ce pareri mai apar…

        1. Avatar Robert Hapiuc
          Robert Hapiuc

          Este treaba lui, fiecare barbat are zarzauni lui si este ok acest lucru.

          La pc-ul meu am facut wire management 6-8 ore si se putea face mai bine.

  3. Work station Alienware mobil pentru developers, sub 6000 Lei – Hapiuc Robert

    […] cateva postari discutam despre o configuratie adecvata pentru un development work station, in buget. Azi printre email-uri am observat ca am fost […]

  4. Placa de baza pentru low budget are placa video integrata?

    1. Avatar Robert Hapiuc
      Robert Hapiuc

      Da, inclusiv si port DVI. Avand cele doua porturi, posibil este compatibila si cu dual-monitor.

Sari la conținut